+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Autoput na Koridoru 5C (Johovac-Rudanka) – uspješnih prvih dvanaest mjeseci

18.06.2020.

Prvih dvanaest mjeseci izvođenja radova na izgradnji autoputa od petlje Johovac (Tovira) do pertlje Rudanka (Kostajnica) ukupne dužine l=5,65 km obilježilo je, sa jedne strane, izvođenje radova u povoljnim meteorološkim uslovima, a sa druge strane, pandemija virusa COVID-19 i brojna ograničenja u vezi s njom.

Podsjećamo da je prije godinu dana, 17. juna 2019 . godine, prigodnom svečanošću, obilježen početak radova na prvoj dionici autoputa na Koridoru 5c kroz Republiku Srpsku.

U ovom trenutku  sa zadovoljstvom konstatujemo da se projektovanje i radovi odvijaju prema planiranoj dinamici.

Na izgradnji trase autoputa izvršeno je probijanje i spajanje trase u čitavoj njezinoj dužini, uključujući iskop i pripremu temeljnog tla, kao i izradu svih projektovanih pločastih propusta, dok se nastavljaju  intenzivni radovi na izgradnji nasipa, koji je završen u iznosu od 60%.

U toku je i izgradnja ukupno 10 objekata, koji uključuju:

  • vijadukt „Rampa 1“,
  • vijadukt „Rampa 3“,
  • most preko rijeke Bosna kod petlje „Rudanka“, i
  • sedam (7) podvožnjaka.

Planiramo da se radovi na mostu kod petlje „Rudanka“ završe do avgusta 2020. godine.

Istovremeno, vrši se uređivanje desne obale rijeke Bosna (od mosta kod petlje „Rudanka“, uzvodno do naselja Bare), koje je završeno u iznosu od 60 %. Na ovaj način će biti povećana propusna moć rijeke Bosna u tom dijelu njezinog toka, biće stabilizovana obala i otklonjena opasnost od njezine erozije i od periodičnih poplava.

U narednom periodu će, uz povoljnu epidemiološku situaciju i očekivane još povoljnije meteorolške uslove, biti nastavljeni svi započeti radovi na trasi (izrada nasipa), na objektima (10 objekata) i na uređenju desne obale rijeke Bosna. Pored toga počeće izgradnja gornjeg sloja trase autoputa (postavljanje tampona) i njegova cementna stabilizacija, počeće radovi na sistemu odvodnje, radovi na izgradnji  mostova preko Lukavičke rijeke (3 mosta), kao i radovi na izgradnji podvožnjaka „Rudanka“ kod željezničke pruge.

Nadzor nad radovima vrši zajedničko preduzetništvo (Joint Venture) “KREBS + KIEFER Eastern Europe GmbH (Njemačka) & GEING Krebs und Kiefer International & others ltd. (Sjeverna Makedonija)”

Prethodne novosti