+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Predstavnici Građevinskog fakulteta iz Zagreba na gradilištu

30.04.2024.

Integral inženjering, koji izvodi radove na izgradnji brze ceste Okučani – Granica BiH (2.faza), bio je 26.4.2024. godine domaćin tokom posjete predstavnika Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Grupu od 50 studenata prve i druge godine diplomskog studija predvodili su prof.dr.sc. Anđelko Vlašić i vanr. prof. dr. sc. Marko Bartolac. 

Za početak, gosti su obišli poziciju upornjka U0, mosta „Kanal Nova Sava“, gdje su prisustvovali izvođenju radova betoniranja naglavnice stupa stupišta te naguravanju čeličnih rasponskih nosača. Na ovoj poziciji su imali priliku čuti zanimljivosti i probleme prilikom montaže i zavarivanja čeličnih rasponskih nosača, a zatim i o procesu njihovog naguravanja. Studenti su posebno upoznati sa problemima izvođenja radova na močvarnom području, te sa problemima izazvanim nepovoljnim vremenskim uslovima pri izvedbi donjeg ustroja trase brze ceste. 

Na mostu „Rukavac Strug“, studenti su imali priliku vidjeti STU naprave (Shock Transmission Unit -protupotresna naprava), koje ublažavaju sile koje se javljaju tokom potresa čime štite građevinu i čuti više o tehnici montaže naprave na upornjak i donju pojasnicu nosača. 

Gosti su obišli i poziciju upornjaka U9 na mostu kanal Nova Sava, gdje je izbetonirana 34. i 33. faza kolničke ploče. Na ovoj poziciji, studenti su upoznati sa tehnologijom izvedbe kolničke ploče. Prenijeta su im iskustva o montaži krletke od 20 metara po taktu, armiranju i betoniranju kolničke ploče na čeličnoj rasponskoj  konstrukciji. 

Na kraju, gosti su iskazali zadovoljstvo viđenim i zahvalnost za podijeljena praktična znanja i iskustva od strane inženjera Integral inženjeringa.

Prethodne novosti