+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Autoput Prnjavor-Doboj: Polaganje završnog sloja asfalta.

09.05.2016.

Sa početkom ovogodišnje građevinske sezone nastavljeni su završni radovi na kolovoznoj traci autoputa na dionici Prnjavor – Doboj.

U toku je izgradnja, posljednjeg, habajućeg sloja asfalta, koji se izvodi polaganjem sloja SMA asfalta (Stone Mastic Asphalt ili Split Mastiks Asfalt). SMA se koristi kao završni sloj na putevima svih vrsta, naročito na autoputevima i na magistralnim putevima. Za razliku od asfaltnih mješavina standardnog, asfaltno-betonskog tipa (AB), veći udio drobljenog (eruptivnog) kamena uz istovremeno veći udio polimernog bitumena i aditiva (filera), stvara čvrstu i povezanu skeletnu strukturu koja pomaže da se „rasprši“ (prenese) uticaj i djelovanje opterećenja na donje slojeve kolovozne konstrukcije. To je jedan od glavnih razloga njegove visoke otpornosti na habanje i na trajne deformacije.

Više o SMA asfaltu  grading.ba/strucni-dio/32-sma-asfalti.html

Paralelno sa završnim radovima na izgradnji kolovozne konstrukcije autoputa, u toku su i završni radovi na pristupnim saobraćajnicama, montaži zaštitne ograde i zvučnih barijera.

Tokom 2014. i 2015. godine izgrađen je most na rijeci Bosni u dužini od 414 metara, završeni su radovi na objektima Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja, te svi projektom definisani nadvožnjaci i podvožnjaci, kao i objekti za naplatu putarine.

Nadzor nad realizaciom projekta izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj, na dionici Prnjavor – Doboj, vrši konzorcijum koji čine kompanije „IRD Engineering“ (Italija) i „Eptisa“ (Španija).

Više o projektu  http://integral.ba/aktuelni-projekti

Prethodne novosti