+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Svečano puštanje u upotrebu poddionice autoputa Mahovljani – Drugovići

02.10.2017.

Dana 01.10.2017. godine svečano je puštena u saobraćaj poddionica autoputa Banjaluka – Doboj od petlje „Mahovljani” do sela Drugovići u dužini od 10 kilometara.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Otvaranju poddionice autoputa prisustvovala je i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske i narodni poslanici, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predstavnici lokalnih zajednica, rukovodstvo preduzeća  „Autoputevi Republike Srpske”, rukovodstvo i zaposleni u  „Integral inženjeringu” sa poslovnim partnerima, zvanice iz javnog i društevnog života, kao i veliki broj građana.

Otvorena poddionica autoputa spaja autoput Banja Luka – Gradiška i autoput Banja Luka – Doboj (u izgradnji), prevodi autoput preko magistralnog puta Laktaši – Gradiška, preko lokalnog puta Laktaši – Srbac i preko rijeke Vrbas. Na ovaj način se u punu funkciju stavlja petlja „Mahovljani“, rasterećuje saobraćaj kroz Laktaše i značajno povećava bezbjednost saobraćaja u zimskom periodu preko prevoja Tutnjevac.

Najznačajniji izgrađeni objekti na ovoj dionici su vijadukt „Mahovljani“ (L=400m), vijadukt „Laktaši 2“ (L=450m) i most „Vrbas“ (L=340m). Navedeni objekti imaju po dvije konstrukcije – desnu i lijevu.

Most „Vrbas“, raspona polja 36 m, izveden je tehnologijom postupnog naguravanja ukupno 38 (19+19) segmenata.

Vijadukt „Mahovljani“ je armirano betonski prednapregnuti objekat izgrađen na skeli, dužine 400 m i raspona polja 32 m.

Nadvožnjak „Laktaši 2“ je izveden tehnologijom montaže prethodno izvedenih prednapregnutih nosača dužine 30 m na stubove konstrukcije.

Nezavisno od otvaranja poddionice Mahovljani – Drugovići radovi na izgradnji autoputa Banja Luka – Doboj, dionica Banja Luka – Prnjavor se nastavljaju punim intenzitetom. Riječ je o saobraćajnici dužine 35,3 kilometra, na kojoj će biti izgrađeno 52 objekata i to 20 mostova, 18 nadvožnjaka, 7 vijadukata, 6 podvožnjaka i jedan tunel.

Više o projektu

 

Prethodne novosti