+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Svečno puštena u saobraćaj vezna saobraćajnica (obilaznica) kod Gradiške

21.04.2022.

 

Investitor: Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” d.o.o. Banja Luka
Izvođač: 
Integral inženjering a.d. Laktaši
Vrijednost radova: 12,2 miliona KM ili 6,2 miliona evra
Finansiranje: Lokalna sredstva

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i pomoćnik ministra u ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović svečano su 21.4.2022. godine pustili u saobraćaj veznu saobraćajnicu (obilaznicu) magistralnog puta M16 Banja Luka – Gradiška sa autoputem E661 Gradiška – Banja Luka, na relaciji Brestovčina-Čatrnja, u dužini od 5,7 kilometara. Svečanosti su prisustvovali predstavnici institucija Republike Srpske, gradske uprave grada Gradiška, zainteresovani privrednici i građani.

Činom svečanog otvaranja i zvanično su privedeni kraju radovi izgradnje dionice magistralnog puta, koji su počeli u oktobru 2014. godine i nisu završeni. Integral inženjering je u novembru 2020. godine preuzeo i nastavio prekinute radove, te ih uspješno priveo kraju.

Ova saobraćajnica će:

  • služiti kao obilaznica oko Gradiške, koja  će rasteretiti saobraćaj u gradu i u okolnim naseljima, dok će se oko nje formirati novi razvojni prsten i prostor za širenje grada;
  • omogućiti brži i lakši pristup novoizgrađenom graničnom prelazu, carinskom terminalu i mostu preko rijeke Save na autoputu E661 Gradiška – Banja Luka.

Podsjećamo da Integral inženjering završava izgradnju mosta preko rijeke Save, a da je 19. marta 2022.godine počeo izgradnju brze ceste od mosta do s. Novi Varoš (Hrvatska) na budućoj brzoj cesti na koridoru E661 Okučani – most na Savi. Završetkom ovih radova i izgradnjom carinskog terminala na hrvatskoj strani grad Gradiška biće trajno rasterećen saobraćajnih gužvi, uz istovremeno značajno poboljšanje uslova za život i rad građana i brojnihh privrednih subjekata.


Radovi na izgradnji vezne saobraćajnice su uključivali:

  • izgradnju dionice magistralnog puta dužine 5,15 km sa kompletnim sistemom odvodnje;
  • izgradnju kružne raskrsnice;
  • izgradnju pješačke i biciklističke staze dužine 3,95 km i 
  • postavljanje kompletne saobraćajne signalizacije i opreme puta na cijeloj dionici. 

Prethodne novosti