+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Pritvorska jedinica u Blažuju (Ilidža, Sarajevo): Radovi završeni

15.12.2023.

Konzorcijum koji čine Integral inženjering a.d. Laktaši i Integra inženjering d.o.o. Banja Luka je od 28.9.2021. do 17.7.2023. izgradio pritvorsku jedinicu Kazneno popravnog zavoda Sarajevo na lokaciji Blažuj-opština Ilidža, Sarajevo. Izgađena su četiri objekta za (1) kontrolu ulaska, (2) smještaj pritvorenika, (3) administraciju i (4) uslužne poslove, u ukupnoj bruto površini od  4.375,00 m2. Novoizgrađena pritvorska jedinica omogućava smještaj za 150 muških pritvorenika.

Predaja investitoru izvršena je 06.9.2023. godine.

Projekat, ugovorne vrijednost 8,64 miliona KM (4,42 m €), u cijelosti je finasiran od strane Evropske unije, koju je predstavljala Evropska komisija, odnosno Delegacija Evropske komisije u Sarajevu.

Nadzor nad radovima vršila je specijalizovana firma Safage Bosnia d.o.o., Sarajevo.

Konzorcijum, kao iskusan i savjestan izvođač, u velikoj mjeri je doprinio uspješnoj realizaciji projekta kroz uočavanje nedostataka u projektnoj dokumentaciji i kroz predlaganje provodivih inženjerskih rješenja, uz saglasnost i odobrenje nadzora i investitora. Specijalizovani kontrolni organi EU su dubinskom analizom potvrdili profesionalno i ispravno postupanje Konzorcijuma tokom realizacije ovog prejekta.

Izgradnjom pritvorske jedinice stvorene su pretpostavke za efikasniji rad Kazneno popravnog zavoda Sarajevo, jer je u neposrednoj blizini, pored ovog objekta, ranije izgrađena i zatvorska jedinica.

Prethodne novosti