+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Najvažniji aktuelni projekti

Izvođenje dijela radova na stabilizaciji klizišta u zoni useka br. 2 od km 876+075 do km 876+225, faza II u sklopu projekta izgradnje autoputa E75, dionica: Grdelica (Gornje Polje) – Caričina dolina LOT 1: put i mostovi od Grdelice do tunela Predejane (Srbija)

Investitor: Koridori Srbije, d.o.o. Beograd
Izvođač: Integral inženjering a.d. Laktaši
Vrijednost radova: 37,7 miliona KM ili 19,3 miliona EUR

Opšte o projektu:

Koridor 10 je jedan od najvažnijih pan-Evropskih transportnih koridora koji prolaze kroz Srbiju. Program izgradnje Koridora 10 kroz Srbiju se provodi kroz četiri projekta koji se dijele na dionice, a one u lotove (ugovore).
Integral inženjering a.d. je glavni izvođač na dionici Caričina Dolina – Vladičin Han, LOT 5: Putevi i mostovi na poddionici Caričina Dolina – tunel Manajle.
Izvođač radova na dionici Grdelica (Gornje Polje) – Caričina dolina, LOT 1: Put i mostovi od Grdelice do tunela Predajane je Zajedničko preduzetništvo (JV) Azvi SA (Španija) i Taddei SpA (Italija).Zbog posebno složenih uslova, investitor je dodijelio Integral inženjeringu izvođenje dijela radova na sanaciji Usjeka 2 na dionici Grdelica (Gornje Polje) – Caričina dolina, LOT 1: Put i mostovi od Grdelice do tunela Predajane.

Projektno rješenje i sadržaj radova:

Trajna stabilizacija klizišta i zaštita trase autoputa u zoni usjeka 2 biće ostvarena izgradnjom zaštitne konstrukcije (natkrivena galerija na šipovima) i  izgradnjom tri nezavisne konstrukcije od šipova Ø = 2.000 mm,  dužine  l = 25 i 30 m.  

Zaštitna natkrivena galerija, ukupne dužine l = 150 m, fundirana je na bušenim šipovima  Ø = 1.500 mm, dužine  l = 15 do 21 m na međusobnom razmaku s = 3 m. Šipovi su povezani naglavnom gredom dužine l = 151,80 m. Iznad šipova sa lijeve strane i u sredini dva kolovozna profila izrađeni su AB stubovi prečnika d = 1,20 na međusobnom razmaku s = 3 m, koji su na vrhu povezani sa ležišnim gredama. Šipovi sa desne strane su povezani naglavnom gredom, a između šipova su izrađea AB platna. Radovi su završeni krajem aprila 2019. godine.

Prva i druga konstrukcija od šipovapredviđena je na prvoj i trećoj bermi gledano odozdo, a konstrukciju čine bušeni šipovi Ø = 2.000 mm, dužine l = 25 m, koji su postavljeni na rastojanju od s = 5,0 m. Šipovi su povezani naglavnom gredom dimenzija 2,50 x 1,20 m, dužine od oko l = 130 m.