+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Bočac 2 niče bez poteškoća

02.02.2017.

Banjaluka – Izgradnja hidroelektrane “Bočac 2” na Vrbasu napreduje u skladu sa planom i do jeseni bi trebalo da bude završen građevinski dio posla, istakli su u preduzeću “Hidroelektrane na Vrbasu” koje je investitor u ovom projektu.

Građevinci su do sada u potpunosti izmjestili dio saobraćajnice magistralnog puta M-16, a završeno je i iskopavanje nizvodnog zagata. Trenutno privode kraju iskopavanje uzvodnog zagata kako bi gradilišna jama bila u potpunosti izolovana od mogućeg plavljenja.

– Završetkom tih radova biće stvoreni uslovi za početak ugradnje prvih elemenata hidromehaničke opreme. Do oktobra bi trebalo da budu završeni svi građevinski radovi ukoliko hidrološke prilike u koritu Vrbasa budu na zadovoljavajućem nivou – rekao je direktor “Hidroelektrana na Vrbasu” Nedeljko Kesić.

Dodao je da bi prva testiranja opreme trebalo da budu obavljena u januaru 2018. godine, nakon čega će uslijediti tehnički prijem i pribavljanje upotrebne dozvole i sertifikata za proizvodno postrojenje.

– Planiramo da sve aktivnosti sprovedemo do početka maja naredne godine kada očekujemo da postrojenje u potpunosti bude spremno za puštanje u rad – istakao je Kesić.

Direktor laktaške kompanije “Integral inženjering”, koja je zadužena za izvođenje građevinskih radova, Slobodan Stanković kaže da je na gradilištu angažovano pedesetak radnika i da radovi teku predviđenim tempom i bez problema.

– Ispoštovaćemo rokove i naš dio posla završiti do jeseni. Uradili smo mnogo posla do sada i čekamo da temperatura bude u plusu kako bismo mogli krenuti sa betoniranjem – rekao je Stanković.

Vrijednost investicije je oko 40 miliona maraka, a “Hidroelektrane na Vrbasu” finansiraće je iz vlastitih sredstava. Instalisana snaga elektrane je deset megavata, sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 41 gigavat-časa. Sa takvim parametrima može ostvariti pravo na proizvodnju subvencionisane električne energije, što će je činiti visoko rentabilnom.

“Bočac 2” niče na kompenzacionom jezeru hidroelektrane “Bočac” gdje je izgrađena brana i instaliranjem proizvodnih agregata biće omogućeno da bude iskorišćena potencijalna energija već akumulirane vode koja je do sada služila samo za regulisanje vodotoka Vrbasa nizvodno od brane.

– Izgradnjom ove elektrane uz zadovoljenje minimalnog ekološkog protoka u koritu Vrbasa biće ostvarena finansijska dobit kako za naše preduzeće, tako i za Vladu RS kao većinskog vlasnika “Elektroprivrede RS” – rekao je Kesić.

Izgradnjom hidroelektrane “Bočac 2” biće stvoreni uslovi za još stabilnije napajanje strujom zapadnog dijela Srpske.

Izvor: Glas Srpske

http://www.glassrpske.com/drustvo/biznis/Bocac-2-nice-bez-poteskoca/lat/228530.html

Prethodne novosti