+387 (0)51 337 401
  • YouTube
  • YouTube

Integral prva građevinska kompanija koja provodi projekat EBRD-a „Žene u građevinarstvu u BiH“

02.03.2023.

Predstavnici Integral inženjeringa su prisustvovali završnoj radionici projekta „Žene u građevinarstvu u BiH“, koja je, u organizaciji Kancelarije Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, održana 28. februara 2023. godine u Sarajevu. Ovom prilikom su predstavljeni rezultati skoro trogodišnjeg rada na sprovođenju projekta, čiji je krajnji cilj primjena politika jednakih mogućnosti i rodne ravnopravnosti u sektoru građevinarstva.

Projekat je finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj, a sproveli su Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i Javno preduzeće „Autoceste FBiH“ d.o.o. Mostar, uz podršku konsultantske kuće „AETS apave“ iz Brisela.

Integral inženjering, kao glavni izvođač na poslovima projektovanja i izvođenje radova na izgradnji autoputa na koridoru 5c kroz Republiku Srpsku od mosta Rudanka (uključujući most) do tunela Putnikovo brdo 2 – obilaznica oko Doboja, prva je građevinska kompanija u BiH koja neposredno provodi ovakav projekat počevši od 2021. godine. U tu svrhu razvili smo cjelovit dokument pod nazivom „Rodni akcioni plan (RAP)“, te uz stručnu konsultantsku pomoć i nadzor uspješno provodimo planirane mjere. One uključuju: pitanja izbora i povećanog zapošljavanja žena, prilagođavanje politika ljudskih resursa, prilagođavanje radnih procesa ženama, stvaranje uslova rada na gradilištu prilagođenih ženama, kampanje promocije i informisanja javnosti i slično. Sa svojih 14,4 % zaposlenih žena Integral inženjering je već sad značajno iznad prosjeka zaposlenih žena u građevinarstvu u BiH (6,2 %), dok je na projektu izgradnje obilaznice Doboj angažovano oko 19 % žena u različitim ulogama.

„Ravnopravno i veće učešće žena u građevinarstvu u uslovima povećane svijesti o rodnoj jednakosti, u uslovima digitalizacije i automatizacije građevinskih mašina, kao i u uslovima socio-ekonomske krize u regionu više nije pitanje „da ili ne“, već „kako“. Radeći na pripremi i realizaciji RAP-a Integral inženjering je definisao svoje pravace razvoja politika ljudskih resursa i strateškog razvoja kompanije“, istakao je Nikola Radovanović, koordinator projekta i izvršni direktor za marketing Integral inženjeringa.

Radionici su, pored organizatora i partnera na projektu, prisustvovali predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, federalnog Ministarstva prostornog uređenja, kompanija Integral inženjering i Hering, kao i predstavnici akademske zajednice.

Šefica rezidentne kancelarije EBRD u Sarajevu Manuela Nesl  zahvalila se na izuzetnoj saradnji u realizaciji ovog i drugih projekata, koji će pomoći u daljem razvoju tržišne ekonomije i društva u BiH.

Menadžer projekta u JP „Autoputevi Republike Srpske“ Davor Vučković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je preduzeće prepoznato kao društveno odgovorna kompanija, koja može da posluži kao primjer drugima. On je naglasio da zaposleni u JP „Autoputevi Republike Srpske“ nisu bili žrtve polne diskriminacije ili da su žene bili u podređenom položaju u odnosu na muškarce ili obrnuto. Vučković je naglasio da je su na mjestima u sektorima gotovo većina žena, te da se nada da će one u doglednoj budućnosti zauzeti svoja mjesta i u upravi i nadzornom odboru preduzeća.

Savjetnik generalnog direktora JP „Autoceste FBiH“ Armin Fejzić istakao je da su ovakvi i slični projekti odlična prilika za analizu postojećeg stanja i eventualno planiranje određenih koraka u pravcu ispravljanja uočenih nedostataka.

Predstavnica konsultantske kuće „AETS apave“ Marijana Uzelac prezentovala je tok i značaj projekta za opšti društveni razvoj, te se pohvalno izrazila  o doprinosu Integral inženjeringa.

Integral inženjering će nastaviti primjenjivati RAP kao svoju ugovornu obavezu sve do kraja projekta krajem 2025. godine. Važnije od toga, većina politika i praksi su već postali sastavni i trajni dio kompanije.

 

Prethodne novosti